Френският орден Рицар на изкуствата и литературата“ ще получи режисьорът Диана

...
Френският орден Рицар на изкуствата и литературата“ ще получи режисьорът Диана
Коментари Харесай

Френски орден за Диана Добрева

Френският медал „ Рицар на изкуствата и литературата “ ще получи режисьорът Диана Добрева за приноса ѝ към театралното изкуство. Високото интернационално самопризнание Добрева ще получи на 15 октомври, на публична гала, в резиденцията на френското посолство в София.

Орденът „ Рицар на изкуствата и литературата “ е френско почетно отличие, ръководено от Министерството на културата на Франция, с което се награждават създатели за изключителни достижения в региона на изкуството или литературата, както и за въздействието им във Франция и по света.

Съветът на Ордена на изкуствата и литературата включва дванадесет членове от Министерство на културата на Франция, Националния списък за литература, музеите на Франция, член на Ордена на Почетния легион и дванадесет представителни персони от артистичните и литературни среди, избрани от министъра на културата на Франция – Рашида Дати.

На церемонията френският дипломат в България, Жоел Мейер, ще връчи персонално ордена на Диана Добрева.

Драматичен спектакъл – Пловдив се усеща съпричастен и горделив от този жест на несъмнено самопризнание към изкуството на Диана Добрева. В последните девет сезона тя сътвори на пловдивска сцена спектаклите „ Дебелянов и ангелите “, „ Одисей “, „ Коприна “, „ Едип и пророците “, „ Без кръв “, които демонстрират нови хоризонти в театралното изкуство и вършат забележими за света, както театъра, по този начин и град Пловдив.

  ДИАНА ДОБРЕВА е български сценичен режисьор и актриса.

        Завършила е магистратура по „ Актьорско майсторство “ и „ Режисура “ в НАТФИЗ „ Кръстю Сарафов “, френска лингвистика в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, История на изкуството в Сорбоната, Париж и Театрален лицей „ Любен Гройс “.

        В интервала 2000-2006 е актриса в Театрална работилница „ Сфумато “. Играла е и в постановки на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, Малък градски спектакъл „ Зад канала “, Национална сцена на театъра в Анси, Франция. 

        Диана Добрева изиграва основните функции в няколко български и задгранични филми. 

        За „ Пазачът на мъртвите “ и „ Маймуни през зимата “ получава премия за най-хубава актриса на Фестивала на българското кино „ Златна Роза “ през 2006 и премията за основна женска роля на Националния кино център. 

        Дебютът в режисурата е спектакълът  ѝ „ Медея “, за който получава награда „ Аскеер “ за режисьорски дебют и номинация за премия „ Икар “. Следващият ѝ театър – „ Макбет “, е почетен с награди „ Аскеер “ 2008 за костюми и музика. 

        През 2009 година авторският ѝ театър „ Казанова “ участва на влиятелния сценичен фестивал в Авиньон, Франция.

        На същия фестивал, през 2011 година, спектакълът „ Медея “, получава влиятелната премия на рецензията и пресата „ Coup de Coeur “ за най-хубаво зрелище в конкуренция с 1 600 спектакли от целия свят.  През 2014 година „ Къщата на гнева “ е почетен с „ Аскеер “ за най-хубав театър.

        През 2017 година получава „ Аскеер “ за режисурата на спектакъла „ Вълци “. От 2017 година е режисьор на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, продължава дългогодишната си работа и с Драматичен спектакъл – Пловдив. През 2019 година печели „ Аскеер “ за спектаклите „ Дебелянов и ангелите “ и „ Бащата “. Носител е на премия „ Икар “ 2021 за постановката „ Синът “.През 2022 година получава Награда „ Аскеер “ 2022 за постановка на спектакъла „ Коприна “. Същата година взима и премия ГРАН ПРИ за постановка на Международния сценичен фестивал за антична драма „ СТОБИ “ за спектакъла „ Одисей “ по Омир на Драматичен спектакъл – Пловдив. Нейната режисура „ Коприна “ в Драматичен спектакъл – Пловдив е първият български театър, определен в формалната селекция на Световната Театрална Олимпиада през 2023 година в Унгария, а на идната година, спектакълът „ Одисей “ е определен да открие влиятелния фестивал MITEM в Будапеща.

        Нейни спектакли са взели участие в интернационалните театрални фестивали в Япония, Унгария, Монако, Франция, Турция, Румъния и други.

        Поставяла е като режисьор във Франция, Литва, Русия, а през декември 2024 година, се чака премиера на неин театър в Националния спектакъл на Будапеща, Унгария.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР